Ketenintegratie in de zorg met Zorggroep ZIO

Zorggroep ZIO heeft als opdracht huisartsenpraktijken in haar regio optimale ondersteuning te bieden bij het anticiperen op veranderingen in de zorg en de huisartsen hierbij te ontlasten. Met innovatieve diensten…

Leestijd: 2 minuten

Zorggroep ZIO heeft als opdracht huisartsenpraktijken in haar regio optimale ondersteuning te bieden bij het anticiperen op veranderingen in de zorg en de huisartsen hierbij te ontlasten. Met innovatieve diensten werkt ZIO zelf ook proactief mee aan de veranderingen voor het betaalbaar en toegankelijk houden van ons zorgsysteem.

Eén van de diensten betreft de verwijzingen die de huisartsen uitschrijven om de patiënt te laten onderzoeken of behandelen door een specialist. Het huisartsenverwijsbureau TIPP, onderdeel van ZIO, assisteert hierbij door het vinden van de best passende zorgaanbieder en het maken van de afspraak. Om dit ketenproces tussen patiënt, huisartspraktijken, TIPP en de vele zorgaanbieders, soepel en efficiënt te laten verlopen heeft ZIO, in samenwerking met OIS, de onderlinge informatievoorziening gedigitaliseerd.

Dit verwijssysteem is omarmd door de gebruikers, hetgeen blijkt uit het feit dat de eerste 12 maanden zijn er bijna 40.000 verwijzingen verwerkt. Een stijging van meer dan 30% zonder inzet van extra medewerkers. Dit succes is mede te danken aan de innovatieve wijze waarmee het OIS R4 platform koppelt met de huisartsinformatiesystemen en de systemen van de verschillende zorgaanbieders. En er wordt continue gewerkt aan verbeteringen en uitbreidingen van het platform. Hierbij wordt kritisch gekeken naar de handmatige activiteiten die weinig tot geen bijdrage bieden aan het persoonlijke contact en benadering van de patiënt.

Een andere toepassing, die in samenwerking met het MUMC+ ziekenhuis in Maastricht wordt ontwikkeld, betreft de aanvragen voor diagnostisch onderzoek, zoals bloed- en urine analyse. Huisartsen kunnen deze aanvragen voortaan digitaal indienen, waarna deze direct worden opgenomen in de systemen van het MUMC+ laboratorium. Een mooi voorbeeld van ketenintegratie in de zorg.

Deel dit bericht: