Klantportaal op basis van Common Ground

Gemak, snelheid en controle. Voordelen van een digitale dienstverlening voor de klanten. Hoe kunnen de Common Ground principes en standaarden bijdragen aan innovaties die de klantvriendelijkheid binnen het Sociaal Domein…

Leestijd: 2 minuten

Gemak, snelheid en controle. Voordelen van een digitale dienstverlening voor de klanten. Hoe kunnen de Common Ground principes en standaarden bijdragen aan innovaties die de klantvriendelijkheid binnen het Sociaal Domein verbeteren?

Om goedkoper, sneller en gemakkelijker te innoveren, introduceerde VNG Realisatie het Common Ground model. Dit model streeft ernaar om de gegevens uit informatiesystemen gescheiden te houden van de applicaties en processen waarin ze worden gebruikt. Op basis van API standaarden kunnen deze gegevens sneller en veiliger worden uitgewisseld, zowel intern als extern. 

Deze API standaarden bieden kansen om de digitale dienstverlening van gemeenten te verbeteren. Een dienstverlening waar inwoners steeds hogere eisen aan stellen. Een verwachting die voortvloeit uit ons toenemende online gedrag. 

Het percentage Nederlanders dat online shopt, groeit jaarlijks. Een ontwikkeling die door de coronapandemie versnelde. Dit wordt verklaard door het gemak, de snelheid en de controle die consumenten in dit proces ervaren. 

Het doen van een online aankoop is 24/7 mogelijk. Van onze bestelling ontvangen we per email een bevestiging, waarna we het pakketje met een track & trace code kunnen volgen. Vaak staat de bezorger binnen 24 uur op de stoep. 

Hoe kan het Sociaal Domein gemak, snelheid en controle bieden aan de aanvrager? Een klantportaal kan een oplossing zijn. Dit is een centrale plek waar de klant de status van een zaak kan inzien. Op basis van de API standaarden zaakgericht werken, communiceert dit portaal met de zaak- en bronsystemen. 

Om de klant gemak, snelheid en controle te bieden, zou dit portaal over de volgende functionaliteiten kunnen beschikken.

Interactie met de klant

Een consulent van de dienst Werk & Inkomen kan de rechtmatigheid van een aanvraag bepalen op het moment dat het dossier compleet is. Dient de klant hiervoor bewijsstukken in te dienen of bepaalde zaken toe te lichten? Eventuele openstaande taken kunnen via het klantportaal inzichtelijk worden gemaakt.

Inzien van status

De dienst Werk & Inkomen dient binnen zes weken de rechtmatigheid van een aanvraag vast te stellen. Bij het behandelen van een zaak doorloopt de consulent een vast proces. Het klantportaal kan de klant (1) inzicht bieden in de voortgang van deze behandeling en (2) op de hoogte brengen van het besluit. Op deze manier biedt de gemeente duidelijkheid en controle in een financieel onzekere tijd.

Notificaties

Heeft de klant een taak volbracht, staat een taak open of is er een besluit gemaakt? Op basis van de opgegeven gegevens en voorkeuren in het klantportaal kan de klant hiervan een notificatie ontvangen. Met als voordeel dat de klant de snelheid van het proces bepaalt.

Deel dit bericht: